برند وارداتی از آلمان زیمنس به آلمانی: (Siemens AG)
بزرگترین شرکت چند ملیتی که مقر آن در مونیخ، آلمان، بزرگترین در اروپا در زمینه مدرن الکتریکی و الکترونیکی است. این شرکت در سال ۱۸۴۷ در برلین، آلمان، توسط ارنست زیمنس تاسیس شده‌است.شرکت زیمنس دارای سابقه ای طولانی (بیش از 160 سال) در تولید سیستم های کنترلی است.

زیمنس یکی از بزرگترین شرکت‌های بین‌المللی در زمینه سیستم‌های برق و ارتباطات و سیستم‌های کنترل الکترونیکی، لوازم برقی خانگی و همچنین در تجهیزات پزشکی و تهویه مطبوع، تلفن همراه و خانه و لپ تاپ است. زیمنس در ۱۲ اکتبر سال ۱۸۴۷ توسط ارنست زیمنس تاسیس شده بود. وارنر این شرکت را در آغاز بنامBauanstalt von Siemens & Halske در گارگاه خود افتتاح نمود. وارنر در سال ۱۸۴۸ نخستین و طولانی ترین خط تلگراف بین برلین تا فرانکفورت را ساخته و در سال ۱۸۵۰ برادر خود ویلیام زیمنس را به نمایندگی زیمنس در لندن گماشت. او پس از افتتاح نمایندگی در انگلستان، شروع به ساخت و راه اندازی خطوط و شبکه‌های مخابراتی در روسیه مشغول شد. در سالهای ۱۸۶۷ خط تلگراف بین لندن – کلکته را به پایان رسانید. در سالهای پیش از این شرکت رشد و ترقی خود را با ساختن موتورهای برقی و لامپ ادامه داده و در سال ۱۸۹۷ نام شرکت از Bauanstalt von Siemens & Halske به (S&H) تغییر کرد. در سال ۱۹۱۹ شرکت زیمنس با همکاری دو شرکت دیگر به طور مشترک شرکت اوسرام OSRAM بنیان نهادند و در سال ۱۹۲۳ شرکت‌های فرعی و زیر مجموعه آن در ژاپن تأسیس گشت. همانگونه که گفتیم زیمنس یکی از بزرگترین شرکت‌های بین‌المللی در زمینه سیستم‌های برق و ارتباطات و سیستم‌های کنترل الکترونیکی، لوازم برقی خانگی و همچنین در تجهیزات پزشکی و تهویه مطبوع، تلفن همراه و خانه و لپ تاپ است که تاکنون محصولات متنوعی را در سطح جهان عرضه کرده ودر حال حاضر برند زیمنس در زمینه سسیستمهای برق و ارتباطات و لوازم خانگی ، تجهیزات پزشکی و تهویه مطبوع در ایران فعال است .
برند زیمنس Siemens نیز مانند برند هانیول Honeywell توسط واردکنندگان کالا های دیگر در صنفهای مختلف به کشور وارد می‌شود البته هانیول Honeywell و زیمنس Siemens در نوع محصولات تفاوتهای با یکدیگر دارند اما مشترکات بسیاری نیز در محصولاتشان یافت می‌شود که از جمله مشترکات سیستمهای کنترل دیجیتال است .
این نوع از محصولات در صنعت تأسیسات تهویه مطبوع به وفور یافت میشوند.
تجهیزاتی مانند ترموستات‌های اتاقی دیجیتال اعم از ترموستات لمسی (تاچ اسکرین) ، ترموستات 24 ولت ، ترموستات 0 تا 10 ولت ، ترموستات مکانیکی و شیر ترموستاتیک و شیر برقی از مشترکات هانیول و زیمنس بشمار می آید.
عنوان هانیول و زیمنس شهره جهانی دارد و کمتر کسی است که از وجود این دو برند مشهور در صنعت ایران بی اطلاع باشد و شاید بتوان با جرأت ادعا نمود که در صنعت تأسیسات و تهویه مطبوع پر آوازه ترین برند جهانی بشمار میروند و شخصی فعال در صنعت تأسیسات و تهویه مطبوع یافت نمی‌شود که محصولات این دو برند را ندیده باشد.

اینک به معرفی برخی از کنترلر های زیمنس میپردازیم
انواع سیستم های کنترلی هواساز:
با توجه به افزایش روز افزون قیمت حامل های انرژی، بهینه سازی و صرفه جویی امری اجتناب ناپذیر به نظر می رسد. یکی از متداول ترین راهکارهای بهینه سازی در صنعت تاسیسات استفاده از سیستم های کنترلی می باشد که می توان بدین طریق گام بزرگی در صرفه جویی (چه از لحاظ هزینه وچه به لحاظ مصرف انرژی) برداشت .
1. کنترل دمای خروجی هواساز
در هواساز های فاقد سیستم کنترلی دمای خروجی از هوا ساز به هیچ عنوان کنترل نمی‌شود که این امر موجب افزایش شدید مصرف انرژی می‌گردد. در سیستم های کنترلی هواساز زیمنس با نصب یک سنسور در محل خروج هوا ساز و اتصال آن به کنترلر، دمای خروجی سنجیده می‌شود و کنترلر با توجه به دمای هوای تعیین شده شیرآلات هواساز را به نسبت های خاص خود باز یا بسته می کند.
هر یک درجه اختلاف در میزان دمای خروجی از هواساز می تواند مصرف انرژی را 5% تا 8% افزایش دهد. به طور مثال در صورتی که دمای خروجی از هواساز بر روی 20 درجه تنظیم گردد و هوا ساز به علت مناسب بودن هوای بیرون و یا کاهش بار ساختمان (کاهش عبور و مرور) و …. به دمای 19 یا 18 درجه برسد این دمای خروجی تاثیر بسزایی در مصرف انرژی خواهد داشت.
در کشور ژاپن جهت صرفه جویی در مصرف انرژی دمای آسایش در تابستان از 25 درجه به 28 درجه افزایش یافته که این امر موجب کاهش مصرف انرژی به میزان 36% شده است. (البته کارکنان اجازه خواهند داشت بدون داشتن کراوات در محل کار خود حاضر شوند.)
2. قابلیت برنامه ریزی هواساز ها
کنترلر های زیمنس قابل برنامه ریزی برای خاموش کردن هواسازها در ساعات تعطیلی مجموعه ها (ادارات ورزشگاه ها و…)می باشند. در این ساعات کنترلر دمپر های هوا ساز و همچنین مسیر جریان به سمت کویل های هواساز را بسته تا هم از ورود هوای بیرون در مدت زمان خاموشی هواساز به مجموعه جلوگیری کند و همچنین با بستن اب ورودی به کویل در مصرف انرژی در مدت زمان خاموشی صرفه جویی نماید.
3. شیرآلات سه راهه با دقت بسیار بالا
شرکت زیمنس با تکیه بر 150 سال سابقه در تولید تجهیزات تاسیساتی و کنترلی، پیشرو در تولید دقیق ترین شیرآلات موجود در جهان می باشد. شیرآلات کنترلی زیمنس در انواع مختلف برنجی، چدنی و برنزی در سایز های مختلف با کارایی های بالا در هواساز ها مورد بهره برداری قرار می گیرند.
4. اتصال به سنسور هوای بیرون
کنترلر های زیمنس دارای قابلیت اتصال به سنسور هوای بیرون را دارند که با توجه به دمای هوای بیرون دمای آسایش را تنظیم می کنند.
5. سنسور ضد یخ زدگی AntiFreez-freez protection
این سیستم در زمان های اضطراری این قابلیت را دارد که با کنترل دمای خارج بتواند در دماهای زیر صفر برای جلوگیری از یخ زدگی کویل ها، دمپر هواساز را بسته و هواساز را خاموش کند تا از آسیب جدی به هوا ساز جلوگیری به عمل آید.
6. موتوردمپر
موتور دمپر های زیمنس با دارا بودن یک سنسور اضافه این قابلیت را دارند تا در موارد آتش سوزی سیستم هواساز را قطع کرده و دمپر ها را بسته تا از ترکیب شدن بیشتر اکسیژن با آتش جلوگیری به عمل آید.
7. اتصال به شبکه اتوماسیون ساختمان BMS
کنترلر های زیمنس با شبکه شدن به یکدیگر باعث ایجاد سهولت در کنترل تمامی هوا ساز های یک مجموعه می گردند، و امکان کنترل یکپارچه هواساز ها را فراهم می نمایند. که این مهم از طریق خروجی KNX به انجام می رسد.
و…
چند نمونه از کنترلر های هواساز رایج زیمنس در زیر معرفی می‌گردد:

کنترلر های مدل RLM (از سری Synco 100) زیمنس:
کنترلر هواساز زیمنس
از مزایای این سیستم:
1- قابلیت کنترل انواع شیرهای دو راهه و سه راهه
2- قابلیت اتصال به سنسور هوای بیرون
3- دارای دو خروجی آنالوگ برای کنترل گرمایش / سرمایش
4- طرز استفاده ساده و آسان
5- قیمت مناسب
6- قابلیت اتصال به انواع سیستم های Anti Freez
7- قابلیت اتصال به انواع موتورهای دمپر زیمنس
8- عدم نیاز به تابلوی کنترلی هواساز

کنترلر های مدل RLU (از سری Synco 200) زیمنس:
این کنترلر جهت کنترل دما، رطوبت نسبی و مطلق، فشار و اختلاف فشار، کیفیت هوای داخل و … مورد استفاده قرار می گیرد. این سری کنترلر های زیمنس بیشترین کاربرد را در اجرای سیستم های کنترلی هواساز ها دارا می باشند.

کنترل هوارسان زیمنس
1- قابلیت کنترل انواع شیرهای دو راهه و سه راهه
2- دارای دو خروجی آنالوگ برای کنترل گرمایش / سرمایش
3- قابلیت تنظیم عملکرد در حالت های Comfort – Economy – Protection
4- قابلیت تنظیم Set point جداگانه برای حالت گرمایش و سرمایش و نیز برای حالت های Comfort Economy برای هر وضعیت
5- قابلیت اتصال به سنسور دمای اتاق و هوای بیرون
6- قابلیت کنترل دو حلقه ی مجزا
7- دارای صفحه نمایش
8- دارای 3 خروجی آنالوگ
9- دارای 2 ورودی دیجیتال
10- دارای 5 ورودی یونیورسال
11- دارای 6 خروجی رله
12- قابلیت اتصال به انواع سیستم های Anti Freez
13- قابلیت اتصال به انواع موتورهای دمپر زیمنس

کنترلر های مدل RMU (از سری Synco 700) زیمنس:
این کنترلر جهت کنترل دما، رطوبت نسبی و مطلق، فشار و اختلاف فشار، کیفیت هوای داخل و … مورد استفاده قرار می گیرد. این سری کنترلر های زیمنس از قدرت مند ترین در پروژه های صنعتی و بیمارستانی و یا پروژه هایی که قصد اتصال هواساز را به BMS دارند، بیشترین کاربرد را دارد.

کنترلر هواساز زیمنس
1- قابلیت کنترل انواع شیرهای دو راهه و سه راهه
2- دارای دو خروجی آنالوگ برای کنترل گرمایش / سرمایش
3- قابلیت تنظیم عملکرد در حالت های Auto – Comfort – Precomfort – Economy – Protection
4- قابلیت تنظیم Set point جداگانه برای حالت گرمایش و سرمایش و نیز برای حالت های Comfort Economy برای هر وضعیت
5- دارای قابلیت زمان بندی و اجرای 6 برنامه مختلف در طول روز
6- قابلیت اتصال به سنسور دمای اتاق و دمای هوای بیرون
7- قابلیت اتصال به انواع سیستم های Anti Freez
8- قابلیت اتصال به انواع موتورهای دمپر زیمنس
9- دارای صفحه نمایش جداگانه به صورت دوشاخه ای(متصل به کنترلر) و یا متصل بر روی درب تابلو
10- دارای پورت KNX
11- قابلیت اتصال به 4 ماژول RMZ جهت افزایش تعداد پورت ها
12- قابلیت کنترل 3 حلقه ی مجزا
13- دارای 4 خروجی آنالوگ
14- دارای 2 ورودی دیجیتال
15- دارای 8 ورودی یونیورسال
16- دارای 6 خروجی رله

شیرهای دو راهه و سه راهه کنترلی هواساز:
شرکت زیمنس با تکیه بر 150 سال سابقه در تولید تجهیزات تاسیساتی و کنترلی، پیشرو در تولید دقیق ترین شیرآلات موجود در جهان می باشد. شیرآلات کنترلی زیمنس در انواع مختلف برنجی، چدنی و برنزی در سایز های مختلف با کارایی های بالا در هواساز ها و تاسیساتی که نیاز به کنترل جریان دبی دارند مورد بهره برداری قرار می گیرند.
از مزیت های اصلی شیر آلات کنترلی دو راهه و سه راهه زیمنس ارائه شیرهای با KVS متفاوت در یک سایز می باشد که این امر باعث می‌شود کنترل میزان دبی ورودی به کویل هواساز با دقت بسیار بالایی انجام گیرد.
شیرآلات سه راهه زیمنس مدل VXG44…
این شیرهای کنترلی سه راهه زیمنس (شیر سه راه موتوری) از سایز 1/2 اینچ تا سایز 1-1/2 اینچ موجود می باشد و جهت استفاده در سیستم های تاسیساتی کنترلی آب دما پایین و آب داغ استفاده می‌شوند.
شیر دو راه و سه راه کنترلی زیمنس

خصوصیات این نوع شیر های کنترلی زیمنس:
1- فشار کاری: 16 بار PN16
2- نوع اتصال رزوه ای
3- بدنه آن از جنس: Bronze CC491K Rg5
4- اجزای داخلی شیر از جنس: CrNi steel/Rg5/brass
5- دمای کاری از 1 درجه سانتی گراد تا 120 درجه سانتی گراد
6- ماکزیمم KVS=25 متر مکعب بر ساعت

شیرآلات سه راهه زیمنس مدل VXG41…
این شیرهای کنترلی سه راهه زیمنس (شیر سه راه موتوری) از سایز 1/2 اینچ تا سایز 2 اینچ موجود می باشد و جهت استفاده در سیستم های تاسیساتی کنترلی آب دمای بسیار پایین و آب داغ تا 150 درجه استفاده می‌شوند.
شیر های دو راهه و سه راهه کنترلی زیمنس

خصوصیات این نوع شیر های کنترلی زیمنس:
1- فشار کاری: 16 بار PN16
2- نوع اتصال رزوه ای
3- بدنه آن از جنس: Bronze CuSn5Zn5Pb2 CC499K
4- اجزای داخلی شیر از جنس: CrNi steel
5- دمای کاری از -25 درجه سانتی گراد تا 150 درجه سانتی گراد
6- ماکزیمم KVS=40 متر مکعب بر ساعت
7- قابلیت نصب در سیکل های باز و نیز سیکل های بسته تاسیساتی
8- بدنه داخلی از جنس استیل بوده لذا در سیستم های بهداشتی قابل استفاده می باشد
9- و….

شیرآلات سه راهه زیمنس مدل VXF40…
این شیرهای کنترلی سه راهه زیمنس (شیر سه راه موتوری) از سایز 1/2 اینچ تا سایز 6 اینچ موجود می باشد و جهت استفاده در سیستم های تاسیساتی کنترلی آب دمای بسیار پایین و آب داغ تا 150 درجه استفاده می‌شوند.
شیر کنترلی هواساز فلنجی و چدنی زیمنس
خصوصیات این نوع شیر های کنترلی زیمنس:
1- فشار کاری: 16 بار PN16
2- نوع اتصال فلنجی
3- بدنه آن از جنس: Cast iron EN-GJL-250
4- اجزای داخلی شیر از جنس: TO DN 40: CrNi steel/brass , F DN 50: CrNi steel/Rg5
5- دمای کاری از -10 درجه سانتی گراد تا 150 درجه سانتی گراد
6- ماکزیمم KVS=315 متر مکعب بر ساعت
7- قابلیت نصب در سیکل های بسته تاسیساتی
8- و….

شیرآلات سه راهه زیمنس مدل VXF41…
این شیرهای کنترلی سه راهه زیمنس (شیر سه راه موتوری) از سایز 1/2 اینچ تا سایز 6 اینچ موجود می باشد و جهت استفاده در سیستم های تاسیساتی کنترلی آب دمای بسیار پایین و آب داغ تا 150 درجه استفاده می‌شوند.
شیر کنترلی هواساز سه راهه و دو راهه زیمنس
خصوصیات این نوع شیر های کنترلی زیمنس:
1- فشار کاری: 16 بار PN16
2- نوع اتصال فلنجی
3- بدنه آن از جنس: Cast iron EN-GJL-250
4- اجزای داخلی شیر از جنس: CrNi steel
5- دمای کاری از -10 درجه سانتی گراد تا 150 درجه سانتی گراد
6- ماکزیمم KVS=300 متر مکعب بر ساعت
7- قابلیت نصب در سیکل های باز و نیز سیکل های بسته تاسیساتی
8- و….

4) دمپر و موتور دمپر های زیمنس
شرکت محیط آسایش در زمینه های تجهیز، خدمات پس از فروش، نصب و راه اندازی سیستم های کنترلی هواساز، نصب و راه اندازی تجهیزات کنترل موتورخانه، تجهیز و ساخت تابلو های کنترل و قدرت سیستم های کنترل مدیریت هوشمند ساختمان BMS به همراه مشاوره و… زیمنس مشغول به فعالیت است.

سیستم های کنترلی هواساز – هوارسان زیمنس به نحوه زیر عمل می کند:

دستگاه های هواساز از بخش های زیر تشکیل شده اند: فیلتر، فن، کویل های گرمایی و سرمایی، رطوبت زن و تجهیزات کنترلی. کویل های گرمایی هوارسان ها معمولا با آب داغ، بخار و برق عمل می کنند . کویل های سرمایی هوارسان با آب مبرد و یا مستقیما با یک ماده مبرد کار می کنند. با کنترل و تنظیم های مختلف بخش های گرمایی، سرمایی، رطوبت زن و غیره در مجموعه دستگاه هواساز می توان سیستم های مختلف تهویه مطبوع را برای پروژه های با شرایط متفاوت طراحی نمود . دستگاه هواساز معمولا با دو کانال، رفت و برگشت هوا به داخل ساختمان و به وسیله یک کانال به هوای تازه خارج ارتباط دارد . دستگاه هواساز بوسیله کنترلر های خود با تنظیم دما و رطوبت و همچنین تامین هوای تازه و فیلتر کردن آن عمل تهویه مطبوع تابستانی و زمستانی را انجام می دهد . هوای برگشتی از اتاقها با هوای تازه در محفظه اختلاط دستگاه هواساز مخلوط شده و سپس از کویل های سرمایی یا گرمایی و رطوبت زن (معمولا در زمستان) عبور می کند. فرایند رطوبت زنی بوسیله پاشش آب از افشانک ها یا شبکه بخار و فرایند رطوبت گیری توسط کویل سرمایی انجام می‌شود.

هواساز ها با توجه به کاربری و طراحی انجام گرفته آن وظایف مختلفی را بر عهده دارند. تامین هوای تازه، تامین بار برودتی سرمایش، تامین بار حرارتی گرمایش، فیلترینگ هوای ورودی، رطوبت زنی و یا رطوبت زدایی و … از جمله وظایف هوارسان ها می باشد. و تنها در صورت کنترل بر موارد فوق می توان از محیطی با دمای آسایش مناسب بهره برد.
در هواساز های (هوارسان) فاقد سیستم کنترلی دمای خروجی از هوا ساز (هواراسان) به هیچ عنوان کنترل نمی‌شود که این امر نه تنها باعث عدم ایجاد دمای آسایش در محیط می‌شود بلکه موجب افزایش شدید مصرف انرژی نیز می‌گردد.
یک استراتژی در کنترل دمای خروجی از هواساز های دارای سیستم کنترلی هواساز زیمنس به نحوه زیر می باشد:
در سیستم های کنترلی هواساز زیمنس با نصب یک سنسور در محل خروج هوا ساز و یا در فضاهای مورد بهره برداری و اتصال آن به کنترلر، کنترلر با توجه به دمای آسایش تعیین شده شیرآلات کنترلی دو راهه و یا سه راهه (شیرهای کنترل هوارسان دو راه و سه راه) هواساز را با توجه به نیاز به نسبت های خاص تنظیمی به صورت تدریجی باز یا بسته می کند.
استراتژی سیستم کنترل هواساز – هوارسان های زیمنس تعیین کننده نحوه عملکرد دستگاه و کنترل پارامتر ها در شرایط مختلف بوده و در برگیرنده موارد زیر می باشد:
کنترل دمای خروجی هوارسان – هواساز
کنترل موتور دمپر های هوای تازه – موتور دمپر های کانال برگشت
کنترل شیر های دو راهه و سه راهه (آب یا بخار سیستم)
کنترل فیلتر هوارسان – هواساز
جلوگیری از یخ زدگی کویل آب گرم بوسیله آنتی فریز زیمنس Anti freez
کنترل دمای هوای برگشت و هوای آزاد و انجام استراتژی های کاهش مصرف انرژی در مواقع لزوم
ارتباط با سیستم های کنترل مرکزی ساختمان ( مدیریت هوشمند ساختمان BMS ) در صورت ارتباط سیستم کنترلی هواساز زیمنس به سیستم مدیریت هوشمند ساختمان زیمنس BMS می توان وضعیت تمامی تجهیزات نصب شده بد روی هواساز را مشاهده نمود و همچنین می توان تمای آسایش تنظیم شده را SetPoint تغییر داد و …
ایجاد زمان کاری توسط کنترلر هواساز زیمنس
سیستم های کنترلی هواساز بیمارستان زیمنس ، سیستم کنترل هواساز صنعتی زیمنس ، با عملکرد های خاص هر مجموعه
امکان گرفتن گزارش کارکرد هواساز
و…

در شکل بالا شماتیکی از سیستم کنترلی یک هواساز 100% هوای تازه نشان داده شده است. در این سیستم هوای تازه با عبور از کویل های سرد و گرم و عبور از فن به سنسور خروجی از هواساز برخورد می کند. در این حالت کنترلر با فرمان دادن به شیر های کنترلی میزان دبی جریان ورودی به کویل های سرمایش و گرمایش را کنترل کرده تا دمای خروجی را به دمای تنظیمی آسایش SetPoint برساند.
آنتی فریز زیمنس نصب شده بر روی هوا ساز در زمان شروع یخ زدگی با فرمان دادن به کنترلر فن هواساز را خاموش می نماید. سپس کنترلر هواساز زیمنس دمپر هوای آزاد را بصورت کامل می بندد و شیر سه راهه و یا دو راهه مسیر گرمایش را بصورت کامل باز می نماید تا از بروز یخ زدگی در کویل جلوگیری به عمل آورد.

عوامل موثر بر کنترل دقیق تجهیزات کنترل هواساز
انجام کنترل دقیق وصحیح سیستم هوارسان نیازمند طراحی و انتخاب دقیق تجهیزات سیستم های مکانیکی است که با انتخاب صحیح تجهیزات کنترل هواساز می توان از کنترل موثر هوارسان بهره کافی را برد. موارد زیر از قسمت های مهم و تاثیر گذار بر کنترل موثر هواساز می باشند:
طراحی مناسب کویل گرمایی و کویل سرمایی (مشاهده می‌شود به منظور کاهش هزینه هوارسان به جای دو کوئل مجزا برای سیستم گرمایش و سرمایش از یک کوئل استفاده می‌شود که این امر موجب کنترل نامناسب در زمستان می‌گردد)
طراحی مناسب دبی هوا
انتخاب و طراحی مناسب سیستم توزیع هوای خروجی
انتخاب صحیح و نصب دقیق تجهیزات کنترل هواساز (از قبیل: سایز شیر های دو راه و سه راه، انتخاب محل مناسب نصب سنسور ها، انتخاب کنترلر مناسب، ایستگاه تله بخار مناسب در سیستم هایی که از بخار به عنوان منبع گرمایش استفاده می‌شود و ….)
زون بندی مناسب مناطق کنترلی
در نظر گرفتن بستر های مناسب در صورت استراتژی کاهش مصرف انرژی توسط سیستم کنترل هوا رسان
قرار گیری مناسب محل نصب هوارسان
در نظر گرفتن بستر های سیستم مدیریت مرکزی هوارسان ها در پروژه های متوسط و بزرگ
و…